FAQ

Klikowissel

Kan ik mijn oude en/of vieze kliko ook omruilen voor een nieuwe kliko van hetzelfde formaat?

Nee, dit kan niet. Alleen als uw kliko defect is, kan deze worden omgeruild voor een nieuw exemplaar. De wisselactie was alleen bedoeld voor het wisselen van een grote naar een kleine kliko of van een kleine naar een grote kliko. Wij begrijpen dat u het mooier vindt als u een groene kliko met bruine deksel in uw tuin heeft nu de andere drie kliko's allen een groene romp hebben en het deksel de afvalsoort aangeeft.  Maar de huidige GFT-kliko's zijn nu eenmaal niet oud genoeg voor vervanging en de gemeente en ACV willen het goede voorbeeld geven als het gaat om een bewuste en zuinige omgang met grondstoffen en materialen.

Ik wil mijn restafvalkliko inleveren en overstappen op een ondergrondse container voor restafval. Kan dat?

Dat kan. U kunt het restafval wegbrengen naar een (ondergrondse) brengcontainer bij u in de buurt. U krijgt toegang tot 1 brengcontainer en u bepaalt zelf naar welke brengcontainer u uw restafval wilt brengen. Dit kan zijn dichtbij uw woning of bijvoorbeeld op de route naar uw werk. De locaties van de brengcontainers voor restafval zijn hier te bekijken.

Als u wilt overstappen kunt u contact opnemen met ACV via veenendaal@acv-groep.nl. Geef hierbij aan welke ondergrondse restafvalcontainer u wilt gaan gebruiken.

Waarom heb ik niet voor een GFT-kliko van 240 liter kunnen kiezen (en in plaats daarvan alleen voor een 2e 140 liter GFT-kliko)?

Sommige adressen kunnen geen GFT-kliko van 240 liter krijgen. Dit is afhankelijk van welk type vuilnisauto bij u in de straat rijdt.

ACV zet zowel zijladers (met een grijparm) als achterladers (traditionele vuilnisauto waarbij medewerkers achterop staan) in om het GFT op te halen. Als bij u in de straat het afval met een achterlader wordt ingezameld, is het niet mogelijk om te kiezen voor een GFT-kliko van 240 liter. GFT-afval weegt namelijk veel, waardoor een volle 240 liter kliko met GFT-afval te belastend is voor de ACV-medewerkers die de kliko's met de hand moeten verplaatsen. Voor een zijlader is de zwaarte van een GFT-kliko geen probleem, die pakt de containers zelf op. Daarom kunnen straten waarin zijladers worden ingezet wel gebruikmaken van een GFT-kliko van 240 liter.

Waarom heb ik moeten betalen voor het omwisselen van mijn restafvalkliko voor een ander formaat?

U heeft in 2015 de mogelijkheid gehad het formaat van uw restafvalkliko te kiezen. 

lees meer

Betalen per keer (restafval)

Wat is restafval?

Restafval is het afval dat je overhoudt nadat je al het recyclebare afval (ook wel herbruikbare grondstof genoemd) gescheiden hebt ingeleverd, bijvoorbeeld via een kliko of PMD-zak, op het afvalbrengstation of in de brengcontainer voor een bepaald afvalsoort/ grondstof.

Herbruikbare grondstoffen zijn bijvoorbeeld oud papier, glas, PMD, GFT, textiel, kringloopgoederen, grofvuil, frituurvet, hout, bouw- en sloopafval, elektrische apparaten, klein chemisch afval et cetera.

Voorbeelden van restafval: asbakresten, vuil papier, vuil textiel, kattenbakkorrels zonder milieukeurmerk, kauwgom en volle stofzuigerzakken.

Overigens levert zelfs restafval nog iets op. Want de verbranding hiervan levert warmte en stroom op. Aan deze verbranding zijn echter wel kosten verbonden voor de gemeente. Recylebaar afval daarentegen levert geld op.

Nog meer voorbeelden van restafval

 • (papieren) inleggers met uitwerpselen
 • As
 • Bakpapier
 • Billendoekjes (baby)
 • CD’s
 • Chipszak
 • Draadjes
 • Elastiekjes
 • Gloeilamp
 • Hydrogel borstpads
 • Kaaskorst
 • Kauwgom
 • Keukenpapier (met niet-organisch materiaal zoals motorolie)
 • Koffieverpakking met aluminium laagje
 • Kruidenmixverpakkingen (met zilverfolie binnenkant)
 • Lint (versiering bij inpakken cadeau’s)
 • Medicijnverpakking (blister)
 • Oase
 • Papier om roomboter/margarine
 • Papieren zakdoeken/tissues
 • Pasjes (oude van ANWB bijvoorbeeld)
 • Plakgum
 • Pleisters
 • Rubberen laars (onbruikbaar/kapot)
 • Scheermesjes
 • Scheurzakjes met aluminium binnenkant (bijvoorbeeld Honig/Maggi)
 • Schil van de kaas
 • Schuurspons (gebruikt)
 • Servies (kapot)
 • Sluiting broodzak (breed, wit met ijzerdraad)
 • Spelden
 • Stickervel
 • Stof uit filter van wasdroger
 • Stofzuigerzak (+inhoud)
 • Verband
 • Vuurwerkafval
 • Wattenschijfjes

 

Kan ik ergens bekijken hoe vaak ik mijn restafvalkliko aan de weg heb gezet of hoe vaak ik een zak restafval heb gestort bij een brengcontainer?

Per 1 januari is het betalen per keer voor restafval in Veenendaal van start gegaan. Wilt u weten hoe vaak u uw restafvalkliko tot nu toe aan de weg heeft gezet? Of hoe vaak u een zak met restafval hebt gestort? U kunt dit inzien via de digitale belastingbalie van de gemeente Veenendaal. Om in te loggen heeft u DigiD nodig van de persoon op wiens naam de belastingaanslag staat. Let op: de afvalgegevens die u op de Digitale Belastingbalie ziet, worden één keer per maand bijgewerkt. Daardoor kan het zijn dat u de legingsbeurt van uw grijze kliko of de storting van uw afvalzak niet gelijk terugziet. Ook is het nog niet mogelijk om te zien of u een 30 of 60 liter zak gestort hebt. Dat komt vanaf 15 juni.

 

Ik kan kiezen voor een 140 liter of 240 liter restafvalkliko. Hoe groot zijn deze twee kliko’s precies?

Een 140 liter container is net zo groot als de papiercontainer. De afmetingen van het deksel van een 140 liter container zijn circa 40 x 40 cm. De afmetingen van het deksel van een 240 liter container zijn circa 55 x 55 cm.

Betalen per keer voor restafval– wat is dat precies?

U gaat betalen per keer dat u de grijze kliko aan de weg zet. Of, als u in hoogbouw of appartement woont, een afvalzak naar een (ondergrondse) brengcontainer voor restafval brengt. Het vaste tarief voor de afvalstoffenheffing gaat omlaag en er komt een tarief per aanbieding van restafval (dus niet op gewicht!). Meer informatie hierover vindt u onder Tarieven 2016.

Is betalen per keer hetzelfde als DifTar?

Dat klopt. DifTar staat voor gedifferentieerd afvaltarief. Dit betekent dat u betaalt per keer dat u de restafvalcontainer aan de weg zet of een afvalzak naar de brengcontainers voor restafval brengt. Zo heeft u zelf invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing. DifTar / betalen per keer voor restafval is een eerlijke manier van het berekenen van de afvalstoffenheffing. Wie veel afval heeft betaalt meer, wie weinig heeft betaalt minder.

Ik woon in hoogbouw – hoe werkt dan het betalen per keer?

De meeste brengcontainers hebben een inworp van 60 liter. Per keer dat u gebruikmaakt van deze inworp betaalt u 1,60 euro.  De brengcontainers die in het najaar van 2015 nieuw zijn geplaatst hebben afhankelijk van het type een 30 liter inworp of een 30 en 60 liter inworp. Per keer dat u gebruik maakt van een 30 liter inworp bent u 0,80 euro kwijt. Het aantal keer dat u gebruik maakt van de (ondergrondse) brengcontainer wordt bijgehouden via uw milieupas. U hoeft niet perse een 60 liter zak te gebruiken, 3 x 20 literis samen ook 60 liter en past ook in de 60 liter inworp. Heeft de brengcontainer een 30 liter inworp, dan kunt u uiteraard ook 3 x 10 liter zakken of 2x15 liter zakken gebruiken.

Om te weten welke inworp uw brengcontainer heeft, kijk op deze pagina (klik op het ballonetje van de brengcontainer die u gebruikt: u ziet dan staan of deze een 30, 60 of 30/60 inwerpopening heeft). Ook worden er binnenkort stickers op de brengcontainers aangebracht waarop staat welke inworp deze container heeft.

Bij de brengcontainers met de mogelijkheid voor zowel 30ltr als 60ltr te storten, houdt u voor de 30ltr storing één keer de milieupas voor het scherm, voor 6oltr twee keer (instructies volgen op het scherm).

Hoeveel ga ik betalen voor restafval?

De tarieven per aanbieding van restafval vindt u hier.

Hoe vindt de verrekening plaats?

Een aanslag van het vastrecht (€ 157,-) ontvangt u begin 2016. Het aantal aanbiedingen van restafval wordt achteraf verrekend, dus begin 2017.

Ben ik met betalen per keer voor restafval duurder uit dan de huidige afvalstoffenheffing?

Dat hangt af van hoe vaak u afval aanbiedt. Als u goed scheidt en weinig aanbiedt bent u goedkoper uit dan wanneer u vaker aanbiedt. Gemiddeld genomen is het systeem goedkoper dan het oude systeem met een vast tarief omdat mensen beter afval gaan scheiden.

Waarom heeft de nieuwe restafvalcontainer een chip?

Via deze chip kunnen we zien hoe vaak een huishouden de restafvalcontainer aan de weg zet, want de chip is gekoppeld aan een postcode/ huisnummer. Via deze gegevens vindt dus ook de verrekening plaats. Restafvalcontainers zonder chip kunnen niet geleegd worden. De chip registreert niet het gewicht.

Ik kan kiezen voor een 140 liter of 240 liter restafvalkliko. Hoe groot zijn deze twee kliko’s precies?

Een 140 liter container is net zo groot als de papiercontainer. De afmetingen van het deksel van een 140 liter container zijn circa 40 x 40 cm. De afmetingen van het deksel van een 240 liter container zijn circa 55 x 55 cm.

Ik heb een perceel kleiner dan 150 m2. Wat nu?

U ontvangt net zoals als alle huishoudens (laagbouw) een PMD-kliko. Omdat uw perceel kleiner is dan 150 m² heeft u de mogelijkheid om de grijze kliko in te leveren als u 4 kliko’s te veel vindt. Het restafval kunt u brengen naar bestaande (ondergrondse) brengcontainers voor restafval in de buurt.

Leidt ‘betalen per keer’ tot veel dumpingen en zwerfafval?

Uit de gegevens van andere gemeenten waar ‘betalen per keer voor restafval’/ DifTar is ingevoerd, blijkt dat de hoeveelheid zwerfvuil niet of nauwelijks toe is genomen. Uiteraard is dit wel iets waar de gemeente en ACV extra op letten. Er wordt extra handhaving ingezet, zwerfval wordt opgeruimd en indien mogelijk kan zelfs een boete worden opgelegd door de BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeente. Overigens is Ditar in Veenendaal getest in de wijk Dragonder – Noord. Ook uit deze test bleek dat Diftar niet of nauwelijks zorgde voor een toename van zwerfvuil. Meer informatie over de proef vindt u hier.

Hoe vaak wordt de restafvalcontainer geleegd?

De restafvalcontainer wordt per 1-1-2016 eens per drie weken geleegd. Het is aan u om te bepalen of en hoe vaak u de restafvalcontainer aan de weg zet.

Wat als de buurman afval in mijn container stopt?

De gedachte is dat u uw container pas aan straat zet, wanneer deze vol is. U heeft dan al de keuze gemaakt om voor deze aanbieding te betalen. Als iemand anders dan afval in uw container gooit, heeft dit geen invloed op het door u te betalen bedrag. Het afval wordt immers niet gewogen. Wij adviseren het gebruik van sloten niet. De ervaring heeft geleerd dat dergelijke sloten moeilijk openen als er vuil tussenzit of als het vriest waardoor er niet geleegd kan worden en u met uw afval blijft zitten.

 

Bestaat er een speciale regeling voor grote of kleine gezinnen?

Nee, het principe is dat wordt betaald voor het aantal aanbiedingen (de vervuiler betaalt). Er bestaan met ingang van 1 januari 2016 geen kortingsregelingen meer voor éénpersoonshuishoudens of grote gezinnen.

Ik kwam altijd in aanmerking voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing. is dat nog steeds zo?

Dat is nog steeds zo. De maximale kwijtschelding is het vaste tarief van €157 plus een bedrag van €96 aan aanbiedingen. Dit is 12 keer een grote kliko of 17 keer een kleine kliko. U kunt via de website van de gemeente Veenendaal een aanvraag doen voor deze regeling een aanvraag doen voor deze regeling. Let op: De vrijstelling kan vanaf februari 2016 worden aangevraagd nadat de aanslag ontvangen is.

 

 

Ik heb om medische redenen veel afval (stoma, incontinentie afval, CAPD), ben ik daardoor duurder uit?

Als u om medische redenen veel afval heeft dat u aanbiedt via de gechipte grijze kliko voor restafval of in de verzamelcontainer voor restafval bij hoogbouw, kunt in aanmerking komen voor een vast tarief aan afvalstoffenheffing. Dit tarief bedraagt €197 per jaar. U kunt via de website van de gemeente Veenendaal een aanvraag doen voor deze regeling.

Ik ruim wel eens zwerfvuil op en doe dat in mijn grijze kliko. Dat gaat me dus geld kosten?

De gemeente is allereerst blij met mensen die hun buurt schoon houden. U betaalt per keer dat u de restafvalcontainer aan de weg zet. Is de container nog niet vol en u gooit er zwerfvuil in; dan betaalt u daarvoor niks extra.

Meedoen met zwerfvuilacties kan via Veenendaal Schoon. Veenendaal Schoon heeft met de gemeente afspraken over afvoer van het vuil zodat het u geen geld kost.

Ik doe met toestemming van de buren restafval in hun container. Krijgen zij hierdoor hogere kosten?

Alleen als uw buren hun containers hierdoor vaker aan de straat moeten zetten en ze dus vaker geleegd moeten worden, kost dit hen geld. Als hun container toch al aan de straat staat om geleegd te worden, zijn er voor uw buren geen extra kosten aan verbonden. U betaalt u immers per keer dat u uw restafvalcontainer aanbiedt om te legen (en dus niet per kg!).

Let u er wel op dat de container van uw buren met uw afval erbij niet meer dan 70 kilo weegt en dat het deksel dicht kan. Anders wordt hun container namelijk niet door ons geleegd en blijven uw buren langer met hun afval zitten!

Komt er een slot op mijn grijze container zodat niemand anders er afval in kan gooien?

De gedachte is dat u uw container pas aan straat zet, wanneer deze vol is. U heeft dan al de keuze gemaakt om voor deze aanbieding te betalen. Als iemand anders dan afval in uw container gooit, heeft dit geen invloed op het door u te betalen bedrag. Het afval wordt immers niet gewogen. Wij adviseren het gebruik van sloten niet. De ervaring heeft geleerd dat dergelijke sloten moeilijk openen als er vuil tussenzit of als het vriest. Hiermee loopt u om twee redenen een risico: a) u blijft met uw afval zitten en b) er wordt wel een legingsbeurt geregistreerd waarvoor u betaalt). 

Het betalen per keer voor restafval is onredelijk voor eenpersoonshuishoudens

De huidige systematiek is op basis van het aantal aanbiedingen en niet meer op basis van gezinsgrootte. Wie veel aanbiedt is duurder uit dan wie weinig aanbiedt. In de oude systematiek kregen éénpersoonshuishoudens standaard 25% korting los van hun afvalscheidingsgedrag.

Ik woon in een appartement/hoogbouwcomplex. Het betalen per keer voor restafval is voor hoogbouwbewoners onrechtvaardig omdat zij minder mogelijkheden hebben om goed afval te scheiden.

Bij de tariefstelling voor betalen per keer (restafval) is rekening gehouden met het feit dat goed scheiden voor hoogbouwbewoners lastiger is.

Laagbouwhuishoudens betalen 8 euro voor een 240 liter kliko. Omgerekend naar een 60 liter vuilniszak is dat 2 euro. Het tarief voor het storten van een 60 liter zak voor hoogbouw/appartementen is echter vastgesteld op 1,60 euro.  U krijgt dus een korting van 20%.

Daarnaast willen we u wijzen op de mogelijkheid om, eventueel samen met andere medebewoners, een GFT-container en/of papiercontainer aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u bij de veelgestelde vragen categorie hoogbouw.

Wat is het prijsverschil tussen het verwerken van restafval en van herbruikbaar afval?

 • restafval kost €63,35 per ton
 • gft kost € 51,73 per ton
 • oud papier levert €80,- per ton op
 • glas levert € 14,90 per ton op
 • plastic levert €400,- per ton op
 • textiel marktprijs varieert tussen €200 en €400 per ton


Alle kosten en opbrengsten worden verwerkt in de afvalstoffenheffing die u betaalt.

 

Hoogbouw / appartement / flats

Waar zijn de nieuwe PMD-zakken verkrijgbaar?

Deze zakken zijn verkrijgbaar bij:

 • Het gemeentehuis (Raadhuisplein)
 • Het afvalbrengstation aan de Wageningselaan 58
 • De winkel 'Eerlijk waar' aan de Achterkerkstraat 14.
 • Buurthuis Panorama, Tinneweide
 • Buurthuis De Driehoek, Zuiderkruis
 • Veenendaal 4 Fair

Ook kan de Vereniging van Eigenaren (VVE) of bewonerscommissie van een flat via veenendaal@acv-groep.nl een bestelling doen van x aantal rollen (12 zakken per rol) voor hun bewoners. De PMD-zakken zijn alleen bedoeld voor hoogbouwhuishoudens. Laagbouwhuishoudens hebben een kliko voor PMD-afval.

Kan ik GFT-afval kwijt op het afvalbrengstation?

Ja, op het afvalbrengstation aan de Wageningselaan staat een aparte container voor GFT-afval waar hoogbouwbewoners gratis hun GFT-afval kwijt kunnen.

Er zijn enkele regels voor het gratis gebruik van deze GFT-container:

 • Het is een aparte container alleen voor GFT-afval (groente, fruit-, tuinafval en etensresten).
 • Gooi GFT-afval niet in de bak voor het grof tuinafval / grote takken (ander recyclingproces). Grof tuinafval is al het afval dat niet in de GFT-kliko of brengcontainer voor restafval past.
 • Gebruik een composteerbare zak of gooi het GFT-afval los in de container.
 • Gebruik geen plastic zak, dat kan niet verwerkt worden.

Bedankt voor uw medewerking!

lees meer

Hoe werkt ‘betalen per keer’ als je in een appartement of hoogbouw woont?

De meeste brengcontainers hebben een inworp van 60 liter. Per keer dat u gebruikmaakt van deze inworp betaalt u 1,60 euro.  De brengcontainers die in het najaar van 2015 nieuw zijn geplaatst hebben afhankelijk van het type een 30 liter inworp of een 30 en 60 liter inworp. Per keer dat u gebruik maakt van een 30 liter inworp bent u 0,80 euro kwijt. Het aantal keer dat u gebruik maakt van de (ondergrondse) brengcontainer wordt bijgehouden via uw milieupas. U hoeft niet perse een 60 liter zak te gebruiken, 3 x 20 literis samen ook 60 liter en past ook in de 60 liter inworp. Heeft de brengcontainer een 30 liter inworp, dan kunt u uiteraard ook 3 x 10 liter zakken of 2x15 liter zakken gebruiken.

Om te weten welke inworp uw brengcontainer heeft, kijk op deze pagina (klik op het ballonetje van de brengcontainer die u gebruikt: u ziet dan staan of deze een 30, 60 of 30/60 inwerpopening heeft). Ook worden er binnenkort stickers op de brengcontainers aangebracht waarop staat welke inworp deze container heeft.

Bij de brengcontainers met de mogelijkheid voor zowel 30ltr als 60ltr te storten, houdt u voor de 30ltr storing één keer de milieupas voor het scherm, voor 6oltr twee keer (instructies volgen op het scherm).

Ik woon in een appartement/hoogbouwcomplex. Het betalen per keer voor restafval is voor hoogbouwbewoners onrechtvaardig omdat zij minder mogelijkheden hebben om goed afval te scheiden.

Bij de tariefstelling voor betalen per keer (restafval) is rekening gehouden met het feit dat goed scheiden voor hoogbouwbewoners lastiger is.

Laagbouwhuishoudens betalen 8 euro voor een 240 liter kliko. Omgerekend naar een 60 liter vuilniszak is dat 2 euro. Het tarief voor het storten van een 60 liter zak voor hoogbouw/appartementen is echter vastgesteld op 1,60 euro en een 30 liter zak kost 0,80 euro.  U krijgt dus een korting van 20%.

Daarnaast willen we u wijzen op de mogelijkheid om, eventueel samen met andere medebewoners, een GFT,- papier of PMD-container aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u bij de veelgestelde vragen categorie hoogbouw.

Welke inwerpopening heeft mijn brengcontainer?

Om te weten welke inworp uw brengcontainer heeft verwijzen we u naar deze pagina (klik op het ballonetje van de brengcontainer die u gebruikt: u ziet dan staan of deze brengcontainer een 30, een 60 of 30/60  inwerpopening heeft).

 • Voor een gebruikershandleiding van de container met de 30 en 60 liter inwerpopening klik hier.
 • Een gebruikershandleiding voor een brengcontainer met alleen een 30 liter inwerpopening vindt u hier.
 • Een gebruikershandleiding voor een brengcontainer met alleen een 60 liter inwerpopening vindt u hier.

 

Hoe weet de brengcontainer of ik gebruik maak van de 30 liter of 60 liter inworp?

Bij de brengcontainers met de mogelijkheid voor zowel 30 liter als 60 liter inworp, houdt u voor de 30 liter inworp één keer de milieupas voor het scherm, voor de 60 liter inworp twee keer (instructies volgen op het scherm). Bij alleen een 30 liter of alleen een 60 liter inworp houdt u de pas één keer voor het scherm.

Moet ik speciale afvalzakken kopen voor de brengcontainer?

U kunt gewoon afval/ vuilniszakken gebruiken uit de supermarkten, huishoudwinkels, Action of Xenos. Houd wel rekening met de inhoud van de zakken en welke inworp (30, 30/60 of alleen 60 liter) uw brengcontainer heeft. Op de verpakking staat hoeveel liter een afvalzak bevat. U hoeft niet perse een 60 liter zak te gebruiken, 3 x 20 liter is samen ook 60 liter en past ook in de inwerpopening van 60 liter. Hetzelfde geldt voor de 30 liter inworpmogelijkheid: 3 x 10 liter of 2 x 15 liter is ook 30 liter en past dus in de 30 liter inworp. Let op: probeer niet meer liter in de inworpopening te doen, dan veroorzaakt u een storing. Dan betekent dat u en uw medebewoners niet meer hun afval kwijt kunnen totdat de storing is verholpen.

Wilt u weten welke mogelijkheid uw brengcontainer heeft; klik op deze link.

Er is een storing met de ondergrondse container. Wat moet ik doen?

Is er een technische storing is of zit er een zak klem waardoor de container niet meer open kan, meld dit bij ACV via 0318 648 160 of per e-mail info@acv-groep.nl (op werkdagen bereikbaar van 7.30 - 17 uur). ACV zorgt ervoor dat de storing binnen één werkdag wordt opgelost. Let op: probeer niet zelf alsnog de zak(ken) te storten, hiermee voorkomt u een onterechte aanbieding op uw milieupas. Zet ook de zak(ken) niet naast de brengcontainer, want dat veroorzaakt zwerfvuil en u loopt kans op een boete van 90 euro. We vragen u om de zak(ken) weer mee te nemen naar uw woning en in de brengcontainer te gooien als de storing is verholpen.

Waar kan ik de locaties van de brengcontainers bekijken?

De locaties van de (half)ondergrondse restafvalcontainers in Veenendaal kunt u hier bekijken (als u wilt weten welke inwerpopening(en) uw brengcontainer heeft klik dan op het ballonnetje van de brengcontainer die u gebruikt).

Wat is een brengcontainer?

Dit is een ondergrondse of bovengrondse container waar u uw afval naartoe brengt en meerdere personen gebruik van maken.

Ik woon in een appartement/hoogbouw. Wat zijn de mogelijkheden om hier GFT/papier/PMD te scheiden?

Mogelijkheid gft:

1.U vraagt alleen of samen met een aantal medebewoners een GFT-kliko aan. U bent wel zelf verantwoordelijk voor het plaatsen in een berging of binnentuin en voor het eens in de twee weken aan de weg zetten van de GFT-container. De GFT-container mag in verband met brandveiligheid niet geplaatst worden op galerijen of in een gemeenschappelijke hal. Voor meer informatie en aanvragen, neem contact op met ACV via veenendaal@acv-groep.nl of via 0318 648 160.
2.U kunt het GFT inleveren op het afvalbrengstation.

Mogelijkheden papier:

 1. U brengt het weg naar kerken/verenigingen die papier inzamelen (locaties: elke week op de gemeentepagina in de Veenendaalse Krant)
 2. U vraagt alleen of samen met een aantal medebewoners een papierkliko aan. U bent wel zelf verantwoordelijk voor het plaatsen in een berging of binnentuin en voor het eens in de drie weken aan de weg zetten van de papiercontainer. De papiercontainer mag in verband met brandveiligheid niet geplaatst worden op galerijen of in een gemeenschappelijke hal. Voor meer informatie en aanvragen, neem contact op met ACV via veenendaal@acv-groep.nl of via 0318 648 160.
 3. De bewonerscommissie of vereniging van eigenaren neemt contact op met de gemeente voor een papiervergunning en met een papierinzamelaar (bijv. Remondis Ede of de firma Van Brenen uit Doorn). Zij sluiten een contract en leveren een rolcontainer waarbij u voor uw oud papier een vergoeding krijgt.  Wilt u nu gelijk een papiervergunning aanvragen, maak dan gebruik van het aanvraagformulier.

 

Mogelijkheid PMD

 1. Bij het gemeentehuis, het afvalbrengstation en de Eerlijk Waar winkel (Passage 24) kunt u speciale PMD-zakken halen.  Vereniging van Eigenaren (VVE's) en bewonerscommissies kunnen in 2016 via veenendaal@acv-groep.nl een bestelling doen van x aantal rollen (12 zakken per rol) voor hun bewoners. De PMD-zakken orden elke woensdag bij uw flat/appartement opgehaald. Voorkom dat u vergeet uw PMD-zakken op woensdag voor 7.30 uur aan de weg te leggen. Stel daarom een herinnering aan de PMD-ophaaldag in via de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl of de app ‘Afvalwijzer’ (beschikbaar voor iPad, iPhone, Android- en Windows Phone 8).

 

Waarom zijn er geen ondergrondse containers voor GFT bij hoogbouw?

Gemeente en ACV hebben in het verleden maar ook nog recentelijk in Veenendaal een proef gehouden bij hoogbouw met een ondergrondse container voor GFT. Naar aanleiding van deze proeven hebben gemeente en ACV besloten geen ondergrondse GFT-containers bij hoogbouw te plaatsen. Allereerst is de inzameling van een ondergrondse GFT-container 10 keer duurder dan de reguliere GFT-inzameling via kliko's. Dit komt enerzijds doordat dit een duur type container is, anderzijds moeten de containers vaak geleegd worden waardoor het niet kostenefficiënt is. Daarnaast blijkt uit de praktijk dat veel hoogbouwbewoners misbruik van de containers maken dwz dat ze in de GFT-ondergrondse plastic zakken gooien. Plastic afval verstoort het GFT recyclingproces. Omdat gemeente en ACV hoogbouw wel een mogelijkheid willen geven om GFT apart te houden kunt u hier een kliko voor aanvragen. Dit kan via veenendaal@acv-groep.nl of via 0318 648 160. Let u er wel op dat u het GFT in een biologisch afbreekbaar zakje verpakt (te koop bij oa Action, AH, BLokker). In het voorjaar van 2016 is er ook de mogelijkheid om GFT te brengen naar het afvalbrengstation gekomen. Overigens is bij het tarief van restafval bij hoogbouw rekening gehouden met het feit dat goed scheiden voor hen lastiger is oa omdat er weinig mogelijkheden zijn om GFT apart te houden. Ten opzichte van laagbouwbewoners hebben hoogbouwbewoners 20% korting op het tarief voor restafal. Bewoners van laagbouw betalen omgerekend €2,- per 60 liter en bewoners van hoogbouw €1,60 per keer dat ze gebruik maken van de 60 liter inworp.

PMD-kliko en PMD-zak

Ik woon in hoogbouw. Op welke dag worden mijn PMD-zakken opgehaald?

De PMD-zakken worden elke woensdag bij uw flat / appartement opgehaald. Voorkom dat u vergeet uw PMD-zakken op woensdag voor 7.30 uur aan de weg te leggen. Stel daarom een herinnering aan de PMD-ophaaldag in via de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl of de app ‘Afvalwijzer’ (beschikbaar voor iPad, iPhone, Android- en Windows Phone 8).

Waar zijn de nieuwe PMD-zakken verkrijgbaar?

Deze zakken zijn verkrijgbaar bij 

 • Het gemeentehuis (Raadhuisplein),
 • Het afvalbrengstation aan de Wageningselaan 58
 • De winkel 'Eerlijk waar' aan de Achterkerkstraat 14.
 • Buurthuis Panorama, Tinneweide
 • Buurthuis De Driehoek, Zuiderkruis
  Veenendaal 4 Fair

Ook kan de Vereniging van Eigenaren (VVE) van een flat via veenendaal@acv-groep.nl een bestelling doen van x aantal rollen (12 zakken per rol) voor hun bewoners. De PMD-zakken zijn alleen bedoeld voor hoogbouwhuishoudens. Laagbouwhuishoudens hebben een kliko voor PMD-afval.

Mag ik Plastic Heroes zakken / PMD zakken gebruiken in de PMD- kliko?

De Plastic Heroes zakken (of de nieuwe PMD-zakken) blijven alleen bestaan voor mensen in appartementen en flats omdat zij vaak geen ruimte hebben voor een PMD-kliko. Heeft u een kliko, dan verzoeken wij u vriendelijk hierin geen volle Plastic Heroes zakken of volle PMD zakken te gooien, maar het PMD-afval los in de kliko te gooien of tenminste in kleinere zakjes (bijv. van die doorzichtige). Er zijn twee redenen waarom wij het niet aanraden Plastic Heroes zakken of PMD zakken te gebruiken in de PMD-kliko.  Allereerst hebben de Plastic Heroes zakken / PMD  zakken de neiging om te blijven plakken bij het legen van de PMD-kliko door de vuilnisauto. Dan blijft u dus zitten met een niet geleegde kliko. Daarnaast is het zo dat als u naast de PMD kliko ook de Plastic Heroes zakken / PMD zakken gebruikt u eigenlijk twee inzamelsystemen naast elkaan gebruikt. Dat betekent dus ook dat de gemeente en ACV dubbele kosten maken voor uw PMD-afval. De nieuwe PMD zakken voor hoogbouw liggen vanaf 14 december bij het gemeentehuis en het afvalbrengstation, de winkel 'Eerlijk waar' (Passage 24) en de tijdelijke 'best apart! Pop - up store' in Passage Corridor (pand waar voorheen Dixons zat). De zakken liggen dan dus niet meer bij de supermarkten. 

Mag ik nu al Metalen verpakkingen (blik) en Drinkpakken in de Plastic Heroes zak doen?

Ja, u mag metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken bij het plastic afval in de plastic heroes zak doen. Door  extra hoeveelheid metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken kan de zak gaan scheuren. Gebruik dan 2 zakken over elkaar heen. In 2015 wordt elke 2 weken de plastic heroes zakken opgehaald.

In 2016 mag het PMD-afval in de kliko met oranje deksel. Deze kliko wordt om de 3 weken geleegd.

Wat mag er in de PMD- kliko en PMD-zak?

PMD staat voor Plastic verpakkingsafval, Metalen verpakkingen (blik) en Drinkpakken. Dat mag allemaal in deze kliko. Voor een wat wel / wat niet lijst, kijk hier.

Blijft de Plastic Heroes zak beschikbaar in supermarkten voor inwoners?

De Plastic Heroes zakken (of de nieuwe PMD-zakken) blijven alleen bestaan voor mensen in appartementen en flats. De zakken liggen vanaf 1 januari 2016 alleen nog bij het gemeentehuis en het afvalbrengstation en de winkel 'Eerlijk waar' (Passage 24). De zakken liggen dan dus niet meer bij de supermarkten.  Heeft u een PMD-kliko dan adviseren wij u het PMD-afval los in de kliko te gooien of tenminste in kleinere zakjes dan de Plastic Heroes zakken / PMD-zakken bijvoorbeeld van die doorzichtige. De Plastic Heroes zakken / PMD-zakken  hebben namelijk de neiging om te blijven plakken bij het legen van de container. door de vuilnisauto. Daarnaast is het zo dat als u naast de PMD-kliko ook de Plastic Heroes zakken / PMD gebruikt u eigenlijk twee inzamelsystemen naast elkaar gebruikt. Dat betekent dus ook dat de gemeente dubbele kosten maakt voor uw PMD-afval.

Wat gebeurt er met het PMD-afval?

Sinds dit jaar kan de sorteerinstallatie waar voorheen alleen het plastic naartoe ging plastic, blik en drinkpakken goed van elkaar scheiden en recyclen. Op deze manier verbrandt er minder afval en worden meer grondstoffen hergebruikt. Plastic is een grondstof voor nieuwe plastic flessen, speelgoed en mobieltjes. Van drinkpakken worden onder andere kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen en wc-papier gemaakt. Van oud blik maken ze weer nieuw blik.

Waarom heeft de PMD-kliko een chip?

De nieuwe PMD-kliko die u in het najaar ontvangt heeft een registratiechip. Via deze chip registreren we hoeveel kliko's we bijvoorbeeld op een dag legen. Deze gegevens gebruiken we om de route te optimaliseren. NB: U betaalt niet per keer dat de PMD-kliko wordt geleegd (zoals bij de restafvalkliko wel het geval is).

Wat is het formaat van de PMD-kliko?

Voor het PMD-afval heeft u een groot formaat kliko (240 liter), dekselformaat dat circa 55 x 55 cm bedraagt. 

De keuze voor een 240 liter kliko voor PMD-afval is gebaseerd op ervaringen van andere gemeenten (Ede, Wageningen & Zoetermeer) In deze gemeenten blijkt dat bij het driewekelijks ophalen van PMD de hoeveelheid niet in een PMD kliko van 140 liter past. Een driewekelijkse ophaalcyclus van PMD is handig omdat papier en restafval ook driewekelijks worden opgehaald en op deze manier vuilnisauto's en personeel zo efficiënt en kostenbewust mogelijk ingezet kunnen worden. Een andere reden voor de keuze van de 240 liter kliko is dat in een 140 liter kliko plastic verpakkingen snel klem komen te zitten. Dit zorgt er vervolgens voor dat tijdens de ophaalronde de kliko niet helemaal leeg achterblijft.

Ik woon in hoogbouw, kan ik ook PMD-afval scheiden?

Jazeker. Bij het gemeentehuis, het afvalbrengstation en de Eerlijk Waar winkel (Passage 24) kunt u speciale PMD-zakken halen.  Verenigingen van Eigenaren (VVE's) en bewonerscommissies kunnen in 2016 via veenendaal@acv-groep.nl een bestelling doen van x aantal rollen (12 zakken per rol) voor hun bewoners. De PMD-zakken worden per maart 2015 elke woensdag bij uw flat / appartement opgehaald. Voorkom dat u vergeet uw PMD-zakken op woensdag voor 7.30 uur aan de weg te leggen. Stel daarom een herinnering aan de PMD-ophaaldag in via de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl of de app ‘Afvalwijzer’ (beschikbaar voor iPad, iPhone, Android- en Windows Phone 8).

Waarom krijg ik een kliko voor PMD-afval?

De afvalverwerkers zijn inmiddels zover dat plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken van elkaar gescheiden kunnen worden nadat ze samen worden ingezameld. Dat scheelt ruimte in de grijze kliko. Door de hoeveelheid en scherpe blikrandjes is de huidige plastic heroes zak minder geschikt als inzamelmiddel. Deze verdwijnt dan ook en in de plaats hiervan ontvangt u een PMD-kliko. Het voordeel van het verdwijnen van de plastic heroes zak is ook dat wegwaaiende plastic heroes zakken in uw straat verleden tijd zijn. Plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken worden nadat ze van elkaar gescheiden zijn volledig gerecycled om te dienen als grondstof voor nieuwe producten.

Ik wil geen vier containers.

Alle huishoudens (laagbouw) ontvangen een PMD-kliko. Dit vanwege logistieke redenen, maar we vinden ook dat de PMD-afval kans van slagen moet krijgen en dat dus elk huishouden mee doet met de inzameling van PMD-afval.

Huishoudens met een perceel kleiner dan 150 m2 die 4 kliko’s te veel vinden, hebben de mogelijkheid gekregen om de grijze kliko in te leveren. Hierover hebben ze eind augustus een brief ontvangen.

Hoe vaak en wanneer wordt mijn PMD-container geleegd?

De PMD-kliko wordt 3-wekelijks geleegd. U kunt de ophaaldagen vinden op www.mijnafvalwijzer.nl en de app ‘Afvalwijzer’ (beschikbaar voor iPad, iPhone, Android- en Windowsphone). U heeft via de website en de app ook de mogelijkheid om herinnerd te worden aan de dag van inzameling.

Eens per 3 weken

Hoe vaak worden mijn vier kliko’s geleegd per 1-1-2016?

Uw PMD-, papier en restafvalkliko worden per 1-1-2016 3-wekelijks opgehaald door ACV. De GFT-inzameling blijft 2-wekelijks in verband met eventuele stankoverlast. Kijk voor de exacte ophaaldagen van 2016 (medio december 2015 beshcikbaar) op www.mijnafvalwijzer.nl of download de app 'Afvalwijzer.

Wat zijn de ophaaldagen?

Kijk voor de ophaaldagen op uw eigen adres in de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl. of op de app 'Afvalwijzer' (beschikbaar voor iPad, iPhone, Android- en Windowsphone). 

Laagbouw

 • De restafval-, papier- en PMD-kliko wordt 3 wekelijks geleegd op maandag (elke maandag 1 van deze kliko's)
 • GFT afval wordt 2-wekelijks op woensdag geleegd, afhankelijk van in welke straat u woont in de even of oneven week.

Hoogbouw:

 • Op donderdag wordt elke 2 weken (oneven week) het PMD-afval in oranje PMD-zakken opgehaald.
 • Woont u in hoogbouw en maakt u gebruik van een PMD, papier of GFT-kliko; deze kliko wordt gelijktijdig geleegd met de kliko's van de hoogbouw, dus 3-wekelijks (GFT: 2 wekelijks)

Waar kan ik mijn ophaaldagen bekijken?

U kunt de ophaaldagen vinden op www.mijnafvalwijzer.nl of de app ‘Afvalwijzer’ (beschikbaar voor iPad, iPhone, Android- en Windowsphone). U heeft via de website en de app ook de mogelijkheid om herinnerd te worden aan de dag van inzameling.

Gaan de containers niet stinken of ongedierte aantrekken als ze maar één keer in de drie weken worden geleegd?

1.Etensresten, groente- en fruitafval geven het meeste stank. Door deze goed te scheiden en in de GFT-container te doen, wordt dit wel één keer in de twee weken afgevoerd.

2.Bepaald afval kan overlast geven, zoals luiers en incontinentiemateriaal. Door dit in een plastic zak dicht te knopen kan overlast beperkt worden. We verwachten dat deze kleine hoeveelheid plastic zakken bij het restafval opweegt tegen de hoeveelheid die extra wordt ingezameld met dit systeem.

3.In de gemeente Veenendaal staan bij diverse scholen/ kinderopvangcentra speciale containers waar u luiers en incontinentiemateriaal kunt deponeren. Voor de locaties klik hier.

4. De containers uit de zon plaatsen.

5. Bij andere gemeenten blijkt dit weinig problemen te geven.

(nog) Beter afval scheiden

Kan ik oud papier en karton ook wegbrengen?

Oud papier en karton kunt u wegbrengen naar verenigingen, scholen en kerken. Klik hier voor een overzicht van locaties en tijden.

Ik heb een kleine GFT-container (140 liter), kan ik een grotere kliko (240 liter) krijgen of eentje extra?

Neem contact op met ACV via veenendaal@acv-groep.nl of via 0318 648 160 om de mogelijkheden te bespreken.

Waar kan ik met luiers naartoe?

In de gemeente Veenendaal staan bij diverse scholen/ kinderopvangcentra speciale containers waar u gratis luiers en incontinentiemateriaal kunt deponeren. Klik hier voor een overzicht.

Ik woon in hoogbouw/appartement en scheid nog geen GFT/PMD/papier. Kan ik dat ook gaan doen?

Jazeker. U kunt (eventueel samen met uw medebewoners) GFT en/of papier gaan scheiden.

Opties PMD-scheiden

1. Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (blik) en Drankpakken (PMD) worden ingezameld via een oranje PMD-zak (de huidige plastic heroes zak mag u gewoon gebruiken tot ze op zijn). De oranje PMD-zakken zijn verkrijgbaar bij het gemeentehuis, het afvalbrengstation en de Eerlijk Waar winkel (Passage 24). VVE's kunnen in 2016 via veenendaal@acv-groep.nl een bestelling doen van x aantal rollen (12 zakken per rol) voor hun bewoners. DE PMD-zakken worden per maart 2015 elke woensdag bij uw flat / appartement opgehaald. d op woensdag ipv 2-wekelijks op donderdag.

Opties GFT-scheiden

1. U vraagt alleen of samen met een aantal medebewoners een GFT-kliko aan. U bent wel zelf verantwoordelijk voor het plaatsen in een berging of binnentuin en voor het eens in de twee weken aan de weg zetten van de GFT-container. De GFT-container mag in verband met brandveiligheid niet geplaatst worden op galerijen of in een gemeenschappelijke hal. Voor meer informatie en aanvragen, neem contact op met ACV via veenendaal@acv-groep.nl of via 0318 648 160
2.U kunt GFT-afval naar het afvalbrengstation brengen

Opties papier scheiden 

 1. U brengt het weg naar kerken/verenigingen die papier inzamelen
 2. U vraagt alleen of samen met een aantal medebewoners een papierkliko aan. U bent wel zelf verantwoordelijk voor het plaatsen in een berging of binnentuin en voor het eens in de drie weken aan de weg zetten van de papiercontainer. De papiercontainer mag in verband met brandveiligheid niet geplaatst worden op galerijen of in een gemeenschappelijke hal. Voor meer informatie en aanvragen, neem contact op met ACV via veenendaal@acv-groep.nl of via 0318 648 160.
 3. De bewonerscommissie of vereniging van eigenaren neemt contact op met de gemeente voor een papiervergunning en met een papierinzamelaar (bijv. Remondis Ede of de firma Van Brenen uit Doorn). Zij sluiten een contract en leveren een rolcontainer waarbij u voor uw oud papier een vergoeding krijgt.  Wilt u nu gelijk een papiervergunning aanvragen, maak dan gebruik van het aanvraagformulier.

Welke afvalstromen worden vaak verkeerd aangeboden?

1. Etensresten/bereid voedsel: geen restafval maar gft

2. Lege wc-rolletjes, kartonnen verpakkingen:  geen restafval maar oud papier

3. Keukenrol/papieren zakdoekjes: geen oud papier maar restafval

4. Kleding met gaten, scheuren of vlekken (geen olie/verf): geen restafval maar textielbak

5. Chipszakken: geen PMD maar restafval

6. Leren tas/schoenen: geen restafval maar textielbak

7. Gordijnen/beddegoed: geen restafval maar textielbak

8. Kleine apparaten (mobiele telefoon, elektrische tandenborstel): geen restafval maar afvalbrengstation of Restore kringloop

9. Piepschuim: geen PMD maar afvalbrengstation

10. Spaarlampen/LED-lampen: geen restafval maar afvalbrengstation. Twijfelt u waar uw afval hoort? Raadpleeg dan het AfvalABC op www.mijnafvalwijzer.nl of de app 'Afvalwijzer'.

Wat zijn de voordelen van afval scheiden?

1.we sparen daarmee grondstoffen

2.het is goedkoper, papier levert bijvoorbeeld geld op terwijl restafval verbranden geld kost

3.het levert werkgelegenheid in leerwerktrajecten: het sorteren van textiel en het demonteren van elektrische apparaten gebeurt in de regio

4.het draagt bij aan een circulaire economie

5.het draagt bij aan het beperken van de CO2- uitstoot

Waar vind ik de containers voor glas, textiel en luiers?

Kijk op deze website op de pagina Afvalscheidingstips.

Ik weet niet goed welk afval in welke container moet.

Twijfelt u waar uw afval hoort? Raadpleeg dan het AfvalABC op www.mijnafvalwijzer.nl of de app 'Afvalwijzer'. Op die manier weet u direct welk afval in welke bak moet.

Wat gebeurt er als mensen moedwillig afval in de verkeerde kliko doen?

Daardoor kunnen grondstoffen niet of minder goed gerecycled worden. Dat is zonde en daarom controleren we hierop . Op het dumpen van afval of moedwillige verkeerd aanbieden staat een boete van €90,-. Check bij twijfel het AfvalABC op www.mijnafvalwijzer.nl of in de app 'Afvalwijzer'. Zo voorkomt u het verkeerd aanbieden van afval.

Waarom moet ik afval scheiden. Het komt toch allemaal op 1 hoop?

Het afval dat Veenendalers gescheiden aanbieden wordt ook gescheiden afgevoerd en verwerkt! Het is dus beter voor het milieu om het afval goed te scheiden. Afval scheiden is ook beter voor het uw portemonee: het aanbieden van plastic verpakkingsmateriaal, oud papier, klein chemisch afval, textiel en glas is gratis.

Algemeen

Milieupas kwijt of defect?

U kunt een milieupas aanvragen via https://www.acv-groep.nl/veenendaal/afvalinzameling/milieupas-aanvragen

Milieupas kapot
Werkt de milieupas niet meer, dan kunt u bij het Omgevingsloket in het gemeentehuis de pas laten nakijken. Moet de nieuwe pas vervangen en aangevraagd worden, dan kunt u direct een online aanvraagformulier invullen via https://www.acv-groep.nl/veenendaal/afvalinzameling/milieupas-aanvragen

Milieupas beschadigd/kwijt of nieuwe bewoner?
Is uw milieupas beschadigd of kwijt, dan kunt tegen betaling van € 15,60 een nieuwe milieupas aanvragen. Heeft u een nieuwbouwhuis of is de milieupas niet door de vorige bewoners achtergelaten, dan kunt u kosteloos een milieupas aanvragen via https://www.acv-groep.nl/veenendaal/afvalinzameling/milieupas-aanvragen

Ik woon in Rhenen en ACV haalt mijn afval op. Hoe werkt het voor mij?

 

Op bepaalde adressen in de gemeente Rhenen zamelt ACV het afval in. Dit is zo afgesproken met de gemeente Rhenen en Veenendaal vanwege praktische redenen.

Inwoners van gemeente Rhenen betalen de afvalstoffenheffing via de gemeente Rhenen. 'Betalen per keer voor restafval' is dus voor hen niet van toepassing. Wel ontvangen ze een nieuwe PMD-kliko en wordt per 1 januari het restafval, papier en PMD 1 keer in de 3 weken ingezameld.

Deze inwoners hebben wel de mogelijkheid om te kiezen voor een kleine restafvalkliko van 140ltr in plaats van een standaard 240ltr kliko.

Kost het afval brengen bij het afvalbrengstation geld?

U kunt bij het afvalbrengstation aan de Wageningselaan gratis uw herbruikbaar afval brengen (op vertoon van uw milieupas). Voor restafval betaalt u 2,00 voor een 60liter zak. Eind 2015 wordt er een container geplaatst waar u met uw milieupas de zak met restafval kunt storten.

 

Waar kan ik mijn ophaaldagen vinden?

U kunt de ophaaldagen vinden op www.mijnafvalwijzer.nl of de app ‘Afvalwijzer’ (beschikbaar voor iPad, iPhone, Android- en Windowsphone). U heeft via de website en de app ook de mogelijkheid om herinnerd te worden aan de dag van inzameling.